Książka Robertson Chad "Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata"

27 maja 2021


 "Swoją pierwszą piekarnię otworzyłem prawie piętnaście lat temu, po odbyciu trzyletnich prktyk, z wizją mojego idealnego chleba nabierając stopniowo kształtów. Każdy bochenek nosi znamię dłoni piekarza, który stworzył, i każdy jest niepowtarzalny, niczym gliniane naczynie wyjęte z pieca po wypaleniu. Musi być dobrze wypieczony, a chrupiąca skórka powinna być nieco sprężysta i cudownie spękana, aby uwalniać z wnętrza słodki aromat naturalnej fermentacji z nutą zbalansowanej kwaskowości. Taki chleb będzie wspaniale smakował świeży i utrzyma tą świeżość przez tydzień."


Od dłuższego czasu kocham chleb! Lubię kupować bochenki w krakowskich, rzemieślniczych piekarniach (zrobię Wam tu zestawienie za jakiś czas), ale sama też bardzo lubię wypiekać chleb. Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba w domu, ta chrupiąca skórka. No magia! Magia w skład, której wchodzą tak proste składniki jak mąka, woda, sól.




Dlatego tym bardziej cieszy mnie książka, którą trzymam w rękach "Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata".  Książki o pieczeniu chleba są bardzo inspirujące i motywujące. Ta pozycja jest pięknie wydana, niczym album o chlebie.


Tartine bread to wyjątkowy chleb pochodzący z piekarni Tartine Bakery w San Francisco - za chleb odpowiada tutaj Chad Robertson, który zdecydowanie zmienił myślenie o chlebie. Pieczywo stało się czym wyjątkowym i pożądanym, co bardzo cieszy. 


Książka wprowadza Nas w tajniki wypieków od historii, poprzez tajniki wypiekania podstawowego, klasycznego chleba, przez bagietki. Mam tutaj również rozdział, który nazywa się "Czerstwy chleb" i jeśli jakimś cudem zostanie Wam chleb, dzięki tym przepisom totalnie nic, do ostatniego okruszka się nie zmarnuje. Patrząc na panzanellę z bobu, już teraz wiem, że zachowam kilka kromek chleba specjalnie na to danie. 


Prócz wspaniałych procedur na wypiek chleba, przepisów związanych z chlebem, książka ma genialne zdjęcia. Są proste, a pokazują dużo więcej niż wystylizowane zdjęcia. 




Muszę przyznać, że jest to jedna z piękniejszych książek o chlebie jakie mam. Uwielbiam tak dopracowane książki, za każdym razem gdy ją otwieram cieszy oczy.


Ten poradnik dostaniecie w internetowej księgarni Tania Książka - koniecznie zobaczcie też inne pozycje w dziale kulinarnym, jest w czym wybieram - jest dużo nowości! 



P.S W weekend zaczynam proces związany z wypiekiem chleba - podzielę się z Wami swoimi doświadczeniami. Zapraszam do śledzenia mojego konta na Instagramie- tam, chętnie dzielę się przepisami jak i kadrami z codzienności ♥