"I can see the rainbow
Coming from your heart and it's all ok so
Come now see you're my angel
Say bye to the past, hello to tomorrow"
Sia, Together
250 g serka ricotta
120 ml mleka
2 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
opcjonalnie: skórka z 1/2 limonki
W misce łączymy ricottę, mleko, olej i żółtko. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Łączymy wszystko na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą. Dodajemy otartą skórkę z limonki.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, lekko natłuszczonej - na średnim ogniu przez około 2- 3 minuty, po czym przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być usmażone na złoto.