Delikatne placuszki z ricotty Nigelli Lawson

20 kwietnia 2021

 


"I can see the rainbow 
Coming from your heart and it's all ok so 
Come now see you're my angel 
Say bye to the past, hello to tomorrow"
Sia, Together

250 g serka ricotta
120 ml mleka
2 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
opcjonalnie: skórka z 1/2 limonki

W misce łączymy ricottę, mleko, olej i żółtko. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Łączymy wszystko na gładką masę. 

Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą. Dodajemy otartą skórkę z limonki.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, lekko natłuszczonej - na średnim ogniu przez około 2- 3 minuty, po czym przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być usmażone na złoto.