"I think we've given love too much airtime
When you call him heaven and you call him back
And you see the same needs in the new man
Tryna build on the love that he had
What if you still love him and he gives up?"
Katie Melua, Airtime
Bajgle są rewelacyjnie, smakują idealnie z samym masłem lekko ciepłe. Na drugi dzień spokojnie można je opiec w opiekaczu i zyskują dodatkową chrupkość. Niezwykle szybkie w przygotowaniu. Ja jedynie jeszcze poćwiczę ich zawijanie :)
Przepis Krakowski Makaroniarz "Stambuł do zjedzenia"
500g maki tortowej
280ml cieplej wody
7g suchych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
200-250g sezamu
100ml miodu (w oryginale melasa z granatów, a wg tradycyjnej kuchni tureckiej - üzüm pekmezi (melasa z winogron) - do kupienia w tureckich delikatesach, w Krakowie dostaniecie ją w sklepie Esnaf)
280ml cieplej wody
7g suchych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
200-250g sezamu
100ml miodu (w oryginale melasa z granatów, a wg tradycyjnej kuchni tureckiej - üzüm pekmezi (melasa z winogron) - do kupienia w tureckich delikatesach, w Krakowie dostaniecie ją w sklepie Esnaf)
60ml letniej wody
łyżka mąki
łyżka mąki
Do cieplej wody dodajemy drożdże oraz cukier, odstawiamy na chwilę.
Do dużej miski dodajemy mąkę, sól i zaczyn. Zagniatamy ciasto, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
Przekładamy ciasto do czystej miski, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej 45 minut.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 6-8 kulek, następnie każdą kulkę dzielimy na dwie mniejsze. Z każdej kulki formujemy wałeczek o długości około 30 cm. Łączymy końce dwóch kawałków ciasta i zwijamy, łączymy pod spodem.
Do dużego talerza dodajemy wodę, miód (melasę) i mąkę. Maczamy każdego bajgla z obu stron, a następnie obsypujemy dużą ilością sezamu.
Pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. Studzimy i jemy!