Placki na śniadanie to idealny pomysł na wykorzystanie bananów, które już są czarne, a chlebek bananowy już Nam się przejadł i mamy chęć na coś innego. Do masy możemy dodać też wanilię lub drobno pokrojone migdały. Ja podaję z sezonowymi owocami, tak więc dziś jemy z figą i śliwkami.
250g mąki pszennej
2 dojrzałe (najlepiej takie już ciemne) banany
160ml mleka (może być roślinne)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
do podania: cukier puder, syrop klonowy, świeże owoce sezonowe
Banany miksujemy na mus, dodajemy jajka i mleko. Mieszamy do połączenia. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto będzie gęste.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub masła, nakładamy ciasto, na jednego placka około 1,5-2 łyżki ciasta (ja smażę w patelni z czterami otworami..). Smażymy na złoto, na średnim ogniu, po mniej więcej 1,5- 2 minuty z jednej strony. Placuszki przewracamy jak widzimy bąbelki na górnej części.
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami. Idealne na ciepło, jak i zimne do lunchboxu.