Jagodzianki na maślanym cieście..

11 sierpnia 2018
"Ten mój małomiasteczkowy hit
I małomiasteczkowe słowa
Ten małomiasteczkowy rytm
Melodia małomiasteczkowa

Z małego miasta wielkie sny
Gromadzą się na twoich ulicach
Pamiętam, bardzo chciałem tu być
Na pewno dużo bardziej niż dzisiaj"
Dawid Podsiadło, Małomiasteczkowy

250g mąki pszennej
5g drożdży instant
50g cukru
80g masła
60ml mleka
50g kwaśnej śmietany 12% 
1 jajko
szczypta soli


300 g jagód
30g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru waniliowego


100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 masła zimnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

1 jajko do posmarowania bułeczek

Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego mleko, odstawiamy do wystudzenia.
W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy drożdże, sól. Robimy na środku wgłębienie, wlewamy mleko z masłem, dodajemy śmietanę i wbijamy jajko. Dokładnie łączymy składniki, wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne.  

Wkładamy do czystej miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Z samego rana wstajemy.. Płuczemy jagody, osuszamy, dodajemy mąkę i cukier waniliowy. 

Ciasto delikatne wyrabiamy jeszcze raz, dzielimy na 9 części (porcja idealna!), każdy kawałek rozwałkowujemy bardzo cienko  na podsypanym mąką blacie.

Na każdy kawałek wsypujemy tyle jagód ile się tylko da, sklejamy delikatnie ciasto od spodu, formujemy podłużną bułeczkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia..i tak z resztą. 

Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny.
W między czasie przygotowujemy kruszonkę, łączymy mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, solą i na koniec dodajemy zimne masło, rozcieramy w palcach, a następnie łączymy w kulę, wkładamy do lodówki na czas rośnięcia bułeczek.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 20-23 minuty w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, na złoto. 
Po upieczeniu czekamy aż chwilę ostygną, chociaż może być ciężko..

Inspiracja Rozkoszny