"O kruchym cieście musisz wiedzieć parę podstawowych rzeczy. Lubi ono składniki o niskiej temperaturze. Najprościej rzecz ujmując, wszystkie składniki do przygotowania tego ciasta powinny być zimne"
Dziś przedstawiam Wam książkę Daniela Coceancig "Ciastecznik", która jest w 100% poświęcona sezonowym ciastom i deserom. Daniel jest blogerem, cukiernikiem i finalistą programu "Bake off - Ale Ciacho".
Poradnik o tym jak zrobić dobre ciasto czy deser podzielony jest na pory roku; wiosna, lato, jesień,zima, jak i dodatkowo przedzimie i przedwiośnie. Na samym wstępnie autor w dziale "To musisz widzieć" uczy Nad podstaw, takich jak kruche ciasto czy biszkopt. Podstawa większości ciast.
Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem - to lubię w książkach kulinarnych bardzo, od razu mam wyobrażenie jak końcowo ciasto, czy deser mają wyglądać,
Mamy lato w pełni, co Nam autor proponuje? Z ciekawszych przepisów to między innymi kruche pierogi z morelami (pyszny owoc, a w sumie tak rzadko używany w kuchni), owocową tartę z kremem cytrynowym (brzmi świetnie prawda, uwielbiam kruchy spód, kwaśny cytrusowy krem i dużo świeżych owoców).
Książka dla wielbicieli słodkiego, wszelakich deserów i wszystkiego co ma w sobie cukier. Wszak każdy może upiec dobre ciasto, jeśli ma tylko dobry przepis i chęci. W końcu przez żołądek do serca..