Recenzja książki "Ciastecznik" Daniel Coceancig

6 sierpnia 2018




"O kruchym cieście musisz wiedzieć parę podstawowych rzeczy. Lubi ono składniki o niskiej temperaturze. Najprościej rzecz ujmując, wszystkie składniki do przygotowania tego ciasta powinny być zimne"


Dziś przedstawiam Wam książkę Daniela Coceancig "Ciastecznik", która jest w 100% poświęcona sezonowym ciastom i deserom. Daniel jest blogerem, cukiernikiem i finalistą programu "Bake off - Ale Ciacho".

Poradnik o tym jak zrobić dobre ciasto czy deser podzielony jest na pory roku; wiosna, lato, jesień,zima, jak i dodatkowo przedzimie i przedwiośnie. Na samym wstępnie autor w dziale "To musisz widzieć" uczy Nad podstaw, takich jak kruche ciasto czy biszkopt. Podstawa większości ciast.

Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem - to lubię w książkach kulinarnych bardzo, od razu mam wyobrażenie jak końcowo ciasto, czy deser mają wyglądać, niestety tutaj bardzo minus książki jest taki,że nie każde zdjęcie jest autora książki,a szkoda. Nigdy nie mam pewności czy przepis jest zgodny z tym co przedstawia zdjęcie... - [edit] Zdjęcia każdego wypieku są autorstwa Daniela, tylko tzw "przerywniki" między rozdziałami tj. zdjęć owoców i tła już nie -   przejrzystą listą składników, sposobem wykonania, 5 stopniową skalą trudności wykonania oraz sugerowaną ilością porcji.

Mamy lato w pełni, co Nam autor proponuje? Z ciekawszych przepisów to między innymi kruche pierogi z morelami (pyszny owoc, a w sumie tak rzadko używany w kuchni), owocową tartę z kremem cytrynowym (brzmi świetnie prawda, uwielbiam kruchy spód, kwaśny cytrusowy krem i dużo świeżych owoców).

Książka dla wielbicieli słodkiego, wszelakich deserów i wszystkiego co ma w sobie cukier. Wszak każdy może upiec dobre ciasto, jeśli ma tylko dobry przepis i chęci. W końcu przez żołądek do serca..