Krem z pomidorów

16 sierpnia 2018


"So let me hear your love, sing
So let me hear your love, sing
Let me hear your love, sing
So let me hear your love, sing
So let me hear your love, sing
Let me hear your love, sing"
Lost Frequencies ft. James Blunt, Melody 



1kg dojrzałych, słodkich pomidorów
1 cebula
2-4 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
oliwa z oliwek
sól morska, świeżo mielony pieprz
garść świeżej bazylii i oregano


W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone na centymetrowe kawałki seler, pokrojoną na grube kawałki cebulę, i czosnek. Chwilę przesmażamy, tak aby nie spalić warzyw.

Dodajmy pokrojone na ćwiartki pomidory, mieszamy, gotujemy około 20 minut na średnim ogniu, raz na jakiś czas mieszając. Dorzucamy świeże zioła,przecier. Gdy pomidory będą już bardzo miękkie, będą się rozwalać na kawałki, ściągamy z ognia, chwilę przestudzamy a następnie dokładnie miksujemy, na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kulkami mozzarelli i listkami świeżej bazylii.