"Sny pochowane na strychu nie mogą już spać
Idzie lato, jedno z tych miłosnych lat
Pod stopą puls, chodniki żyją pod napięciem
Złe wspomnienia wiatr wywiewa z pamięci
Talia nowych kart, dzień pachnie jak początek
Po co poważna twarz, gdy świat nakręca dobrze?
Ja nie chcę iść pod wiatr, gdy wieje w dobrą stronę
Nie chcę biec do gwiazd, niech gwiazdy biegną do mnie
Nie chcę chwytać dnia, gdy w ręku mam tygodnie
Takie miłe, takie to miłe"
Męskie Granie Orkiestra, Początek
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
80 g masła, roztopionego
7 g suchych drożdży
1 jajko
szczypta soli
80g cukru
2 – 3 łyżeczki cukru wanilinowego
400 g jagód
60g cukru
40g mąki ziemniaczanej
80g mąki
50g masła
40g cukru koksowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masło rozpuszczamy i zostawiamy aby wystygło.
Mąkę łączymy z drożdżami, dodajemy mleko, cukier, jajko, szczyptę soli, mieszamy. Na sam koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Formujemy kulę, wsadzamy do czystej miski, i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę, tak aby podwoiło swoją objętość.
W między czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy jagody, dokładnie je płuczemy pod bieżącą wodą, następnie suszymy na ręczniku papierowym. Wrzucamy do miski, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Po tym czasie, ciasto jeszcze raz szybko i krótko wyrabiamy, dzielimy na 12-14 kawałków. Z każdego kawałeczka ciasta formujemy okrągły placek, na środek dajemy jagody, zlepiamy, formujemy podłużne bułeczki, układamy na blaszce łączeniem do dołu. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, mąkę łączymy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, rozgniatamy w palcach i nas czas rośnięcia bułeczek wsadzamy do lodówki.
Przed pieczeniem jagodzianki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoto (pamiętaj, każdy piekarnik jest inny, obserwuj bułeczki).