Makaron ze świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

14 czerwca 2017

"In the morning when I wake 
And the sun is coming through, 
Oh, you fill my lungs with sweetness, 
And you fill my head with you. 

Shall I write it in a letter? 
Shall I try to get it down? 
Oh, you fill my head with pieces 
Of a song I can't get out."
The Paper Kites, Bloom


1 pęczek świeżego szpinaku
6-8 suszonych pomidorów
120g sera feta
2 ząbki czosnku
125g świeżego makaronu
sól, świeżo mielony pieprz, oregano
olej kokosowy

Fetę kroimy w grubą kostkę. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i suszymy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekany czosnek, chwilę smażmy, następnie dodajemy suszone pomidory. Dodajemy makaron, całość chwilę przesmażamy. Dodajemy grubo pokrojony szpinak, na chwilę patelnię przykrywamy pokrywką, do momentu aż szpinak zwiędnie. Dokładnie mieszamy, doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i suszonym oregano. Na koniec wsypujemy fetę. Podajemy od razu.