"Take me to the docks there is a ship without a name there,
And it is sailing to middle of the sea.
The water there is deeper than anything you’ve ever seen,
Jump right in and swim until your free.
I will remember your face,
Because I am still in love with that place.
When the stars are the only things we share,
Will you be there?"
Benjamin Francis Leftwich, Atlas Hands
Biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej, na drugi dzień łatwiej będzie Nam go kroić.
Biszkopt
5 jajek
160g cukru
110g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę dodajemy do białka stopniowo, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka, na złoto.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i z wysokości mniej więcej kolan puszczamy tortownicę na podłogę.Następnie wsadzamy spowrotem do wyłączonego ale uchylonego piekarnika, pozostawiamy go tam do wystudzenia. Biszkopt oddzielać dopiero po całkowitym wystudzenia od tortownicy.
Mus truskawkowy
400g truskawek
120g cukru
400ml śmietanki 30%
sok z połówki cytryny
około 20 podłużnych biszkoptów
6 listków żelatyny
400- 500g truskawek
Wyciskamy sok z połówki cytryny. Listki żelatyny zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy z cukrem na gładki mus. Żelatynę odciskamy z nadmiaru wody, przekładamy do małego garnczka, wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając i nie doprowadzając do zagotowania. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do musu truskawkowego i bardzo dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na gęsty krem. Do musu truskawkowego dodajemy około 4-5 łyżek śmietany, dokładnie ale delikatnie mieszamy, następnie dodajemy pozostałą część śmietany i delikatnie mieszamy do połączenia się musu ze śmietaną.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
Biszkopt dzielimy na trzy części (wykorzystamy tylko dwie). Pierwszy blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy, wkoło układamy pionowo biszkopty. Na dno wlewamy 1/3 kremu, układamy garść truskawek, przykrywamy kolejnym blatem biszkopta, wylewamy krem, następnie sypiemy garść truskawek, i na wierzch układamy ostatnią część kremu. Wsadzamy do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem na wierzch tortu układamy truskawki pokrojone w ćwiartki.