Quiche ze szpinakiem i cheddarem

4 maja 2017




"Seconds from my heart
A bullet from the dark
Helpless, I surrender
Shackled by your love
Holding me like this
Poison on your lips
Only when it's over
Silence hits so hard"
Rag'n'Bone Man, Skin

250g mąki
150g zimnego masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1-2 łyżki zimnej wody

1 opakowanie mrożonego szpinaku
50g sera cheddar
100g jogurtu naturalnego
2 jajka
1-2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz
olej kokosowy

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, masło zagniatamy ciasto - powstaną nam grudki - dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, w razie problemów z połączeniem się składników możemy dodać wodę. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekany czosnek, przesmażamy. Dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Chwilę smażymy, następnie doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Studzimy.

W misce łączymy jajka z jogurtem i drobno startym serem. Do masy jajecznej dodajemy szpinak, mieszamy do połączenia się składników.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wyciągamy ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na placek większy od średnicy formy. Wylepiamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy papier i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.  Na podpieczony spód równomiernie rozkładamy szpinak. Pieczemy przez 30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.