Krem z pieczonych warzyw i czosnkiem

25 kwietnia 2017


"Cause I've given you
Damn near every chance to make it possible
Have it all but all you do is build up all the fears
And drown us in your tears
[Chorus]
But I pray for ya, pray for ya
I'll pray, I'll pray, yeah
When all this pain is gone
When all this blood has run
When my heart's an empty gun
When my heart's an empty gun
When all this pain is gone
When all this blood has run
When my heart's an empty gun
When my heart's an empty gun"
Bishop Briggs, Pray 

600ml bulionu
3 czerwone papryki
3 marchewki
2 białe cebule
2 czerwone cebule
2 główki czosnku
2 łodygi selera
świeże oregano
świeżo mielony pieprz kolorowy, sól
oliwa z oliwek

Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia. Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce. Cebulę obieramy z pierwszej warstwy, kroimy na pół i układamy między paprykami. Seler kroimy na około 10cm kawałki, wrzucamy do warzyw. Z główki czosnku odcinamy tylko górę i układamy na blaszce. Wszystko delikatnie kropimy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, i świeżym oregano.

Wszystko pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy warzywa, z papryki ściągamy skórkę -jeśli schodzi ciężko umieszczamy paprykę w woreczku foliowym, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 minut. 

Warzywa wrzucamy do kielicha blendera, czosnek wyciskamy z łupin. Wszystko zalewamy bulionem i miksujemy na gładką konsystencję. Możemy doprawić solą do smaku. Podajemy z kawałkami mozzarelli, ulubionymi grzankami lub ziarnami np. sezamem.