Muffinki z jagodami i malinami

06 lipca 2016



"You know that old place near the railway?
Where we used to tag our names to belong somewhere
You know that old grove where we stood in a row?
waited to catch the other flag and hide our own
I see the old house
the one you went passed
to reach their golden yard of the forbidden land
I miss the old days
we found our own way
as we cruised through the street day by day"
Manganas Garden, Day By Day

300g mąki
120g cukru
200ml jogurtu naturalnego
100ml oleju
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200-250g malin i jagód


Do dużej miski przesiewamy mąką, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. W drugiej misce mieszamy jogurt naturalny, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia składników.

Łączymy obie masy i mieszamy tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, układamy masę do 3/4 foremki, na wierzch układamy owoce, lekko je dociskamy.

Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem!






4 komentarze:

  1. Uwielbiam muffinki w każdej formie, ale te z sezonowymi owocami są boskie. Pychota! Zdjęcia są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wyglądają, takie pulchne i z dużą ilością jagód. Super

    OdpowiedzUsuń
  3. Same smakowitości, uwielbiam połączenie malin i jagód;)

    OdpowiedzUsuń