"Oh hey, I wasn't listening
I was watching Syria blinded by the sunshine strip
And you, you were in the kitchen
oh your mariner's mouth
The wounded with the wounder's whip
And that's how summer passed:
The great dividing range, the green, green grass
And oh, maybe it was peace at last
Who knew"
Ben Howard, I Forget Where We Were
1 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
50g masła
600ml bulionu drobiowego lub warzywnego
40g parmezanu
2 liście laurowe
1 mała łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
sól
pietruszka, parmezan do podania
Do dużego garnka wrzucamy masło. Następnie dodajemy cebulę drobno posiekaną. Dynię kroimy na pół, usuwamy nasiona i miąższ. Usuwamy skórę i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka, całość mieszamy. Dodajemy czosnek pokrojony na małe kawałki. Dorzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu.
Zalewamy bulionem, i gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka, mniej więcej 20 minut. Po tym czasie studzimy lekko i blenderujemy całość na gładką masę.
Parmezan trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do zupy, i chwile gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą pietruszką i drobno pokruszonym parmezanem.