Ciasto z gruszkami w karmelu

15 października 2015

"Who's fault is this
That I'm crazy about you
You are in every single dream
And I'm thinking about you


If you wanna do, do, do me right
Do, do, do, do, do
If you wanna leave it all tonight
Do, do, do, do, do"
Jessie Ware, Champagne Kisses


150g cukru
60ml wody

100g masła
130g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
130g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

2 gruszki


Małą formę (18 cm) dokładnie natłuszczamy masłem i odkładamy na bok.

Cukier i wodę podgrzewamy na patelni raz na jakiś czas mieszając, do momentu aż karmel zgęstnieje i uzyska brązowy kolor. Gotowy karmel przelewamy do foremki i odstawiamy do momentu aż karmel zastygnie.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.  Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Na końcu dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy.

Mąkę przesiewamy razem z solą. Dodajemy stopniowo po łyżce do masła, mieszamy do połączenia się składników, do uzyskania gładkiej masy.

Gruszki obieramy ze skóry, usuwamy nasiona, kroimy na ćwiartki, a następnie kroimy na cienkie plasterki.

Gruszki układamy na karmelu, wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, na złoto i do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie, delikatnie oddzielamy ciasto od formy, odwracamy do góry nogami i wyjmujemy. Smacznego!