"'Cause I don't wanna fall in love
If you don't wanna try,
But all that I've been thinking of
Is maybe that you might
Baby it looks as though we're running out of words to say
And love's floating away"
Jessie Ware, Say You Love Me
250g mąki
130g masła w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki zimnej śmietany 18%
szczypta soli
2 jajka
180g jogurty naturalnego
50g mąki
90g cukru pudru
owoce; maliny, jagody, jeżyny, poziomki, morele
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, masło pokrojone w kostkę i energicznie zagniatamy ciasto, dodając zimną śmietanę. Ciasto powinno być miękkie, gładkie. Wylepiamy ciastem formę do tarty. Odkładamy na bok.
Jajka miksujemy z jogurtem naturalnym, dodajemy przesianą mąkę i cukier puder. Dokładnie mieszamy na krem bez grudek.
W spodzie tarty układamy dowolnie owoce (ilość poszczególnych owoców zależy od upodobań, u mnie 2 morele, garść malin, garść jagód, 5-6 jeżyn, i 1 łyżka poziomek). Całość zalewamy masą jajeczno-jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-45 minut, na złoto. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.