Biszkopt z 7 jaj!

20 stycznia 2015
"You've got the words to change a nation
But you're biting your tongue
You've spent a life time stuck in silence
Afraid you'll say something wrong
If no one ever hears it how we gonna learn your song?
So come on, come on
Come on, come on
You've got a heart as loud as lions
So why let your voice be tamed?
Baby we're a little different
There's no need to be ashamed
You've got the light to fight the shadows
So stop hiding it away
Come on, Come on"
Stefan Biniak, The Read All About It Bootleg




7 jaj
250 cukru
250g mąki
60g mąki ziemniaczanej

Tortownicę (u mnie 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Obie mąki przesiewamy i mieszamy. 

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na małych obrotach, do momentu aż będą spienione, wtedy dodajemy powoli, partiami cukier, zwiększając obroty na wyższe. Białka ubijamy do momentu aż będą sztywne. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, czekając aż pierwsze dobrze wymiesza się z białkami. 

Następnie dodajemy mąkę, i mieszamy za pomocą szpatułki, delikatnie aby nie uszkodzić piany białkowej. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni, i pieczemy około 45 minut do tzw suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika i rzucamy nim o blat. 

Zostawiamy do wystudzenia i dzielimy na odpowiednią ilość blatów zgodnie z naszymi potrzebami.