Truskawkowe ciasto jogurtowe, w środku stycznia!

12 stycznia 2015
"I belong with you, you belong with me
You're my sweetheart
I belong with you, you belong with me
You're my sweet"
The Lumineers, Ho Hey



1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
200 g truskawek mrożonych lub w sezonie świeżych
cukier puder
    Kubeczek po jogurcie jest miarką wszystkich innych składników.

    Mieszamy  mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę - nie miksować. Przekładamy do niedużej foremki, układamy truskawki  i pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.  Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


    3 komentarze:

    1. Truskawki...smak lata...ale się rozmarzyłam:-) Bardzo fajne i proste ciasto:-)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ależ bym chętnie poczęstowała się kawałkiem ze świeżymi truskawkami :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Jak tylko pojawią się truskawki w ogrodzie to robię to ciacho :) Uwielbiam takie proste ciasta :) Pożarłabym na raz pół blachy :)

      OdpowiedzUsuń