"So close no matter how far
Couldn't be much more from the heart
Forever trusting who we are
And nothing else matters
Never opened myself this way
Life is ours, we live it our way
All these words I don't just say
And nothing else matters"
Metallica, Nothing else matters
7 jaj
250 cukru
250g mąki
60g mąki ziemniaczanej
250 cukru
250g mąki
60g mąki ziemniaczanej
Biszkopt możemy przygotować
dzień wcześniej.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na małych obrotach, do momentu aż będą spienione, wtedy dodajemy powoli, partiami cukier, zwiększając obroty na wyższe. Białka ubijamy do momentu aż będą sztywne. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, czekając aż pierwsze dobrze wymiesza się z białkami.
Następnie dodajemy mąkę, i mieszamy za pomocą szpatułki, delikatnie aby nie uszkodzić piany białkowej. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni, i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika i rzucamy nim o blat. Pozostawiamy do wystudzenia.
2
ananasy
2-3
łyżki likieru kokosowego
60g
mąki ziemniaczane
400ml mleka kokosowego
250g
cukru
500g
mascarpone
250g
ricotty
50-60ml
likieru kokosowego
wiórki kokosowe (do dekoracji)
Zaczynamy od przygotowania musu
z ananasa. Liście zostawiamy do dekoracji, ananasa obieramy ze skóry, wydrążamy
środek. Kroimy na drobną kostkę. Miąższ dzielimy na pół, jedną cześć ananasa
wrzucamy do garnka, dodajemy likier i doprowadzamy do zagotowania. Po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze
około 30-40 minut, do momentu aż ananas będzie miękki, raz na jakiś czas
mieszając. Po tym czasie miksujemy blenderem na gładką masę. Do masy dodajemy
drugą część ananasa – pokrojonego w kostkę. Całość mieszamy i doprowadzamy do
zagotowania. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody na gładką
konsystencje i dodajemy do ananasa. Mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu aż
nie uzyskamy gęstej konsystencji. Ściągamy z ognia i studzimy.
Do dużego garnka wlewamy mleko
kokosowe, likier, cukier i mieszamy do momentu aż cukier się nie rozpuści.
Następnie gotujemy na średnim ogniu, przez około 30-40 minut, do momentu aż
uzyskamy gęsty krem. Odmierzamy szklankę i studzimy.
Do dużej miski dodajemy
kolejno; mascarpone, ricottę, mieszamy a następnie stopniowo dodajemy lekko
ciepły krem z mleka kokosowego, cały czas delikatnie mieszając. Uzyskujemy w
ten sposób kokosowy krem.
Biszkopt dzielimy na trzy równe
części. Pierwszy blat układamy na paterze. Nasączamy go likierem kokosowym, następnie
nakładamy masą ananasową, potem masą kokosową, nakładamy kolejny blat i
ponownie nasączamy likierem, nakładamy masę ananasową, masę koksowa, i układamy kolejny
już ostatni blat, nasączamy go likierem, nakładamy już tylko masę kokosową.
Boki ciasta obkładamy masą ananasową i kremem koksowym, nie wielką ilością. Całość
posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy liśćmi ananasa. Tort schować w zimne
miejsce na kilka godzin. Bon Appétit!