"You're gone and I got to stay high
All the time to keep you off my mind
High all the time to keep you off my mind
Spend my days locked in a haze
Trying to forget you babe, I fall back down
Gotta stay high all my life to forget I'm missing you"
Tove Lo, Habits
1 litr bulionu drobiowego
170 g ryżu
100 g kiełbaski chorizo
400 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
1/2 szklanki białego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pieprz cayenne
kurkuma
szczypta szafranu
Bulion gotujemy z dodatkiem szafranem. Chorizo i kurczaka kroimy w kostkę. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę również kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni do paelli rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy chorizo i smażymy je do momentu aż wytopi się tłuszcz, następnie dodajemy kurczaka, mieszamy i dokładnie smażymy wszystko. Następnie dodajemy posiekany czosnek.
Dodajemy paprykę, mieszamy, po około 5 minutach dodajemy pomidora, dokładnie wszystko cały czas mieszamy. Dodajemy wino, i smażymy wszystko do momentu aż wino się nie zredukuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy pieprzem i kurkumą. Całość ponownie mieszamy i wsypujemy ryż, mieszamy i smażymy przez około 3 minuty.
Wlewamy bulion i doprowadzamy do zagotowania, i zostawiamy tak na około 10 minut bez mieszania, po tym czasie zmniejszamy ogień do najmniejszego, zakrywamy patelnię folią aluminiową i gotujemy dalej przez 5-7 minut. Potem odstawiam z ognia i trzymamy jeszcze pod folią przez 2-4 minuty.
Podajemy od razu, możemy również dla smaku posypać świeżą pietruszką i polać odrobiną oliwy z oliwek. Bon Appétit!
Inspiracją jest Kwestia Smaku