Ciasto dyniowe z orzechami,migdałami i mascarpone!

16 listopada 2014
"But there's a million miles to go
To where happiness lives
There's a million miles to go
To where happiness lives"
Magnet,Where Happiness Lives


200g mąki
460g startej dynia na grubych oczkach
200g cukru
2 jajka
1/3 szklanki oleju
60g płatków migdałów
80g orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

500g mascarpone
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny


Dynię obieramy ze skórki i zcieramy na grubych oczkach na tartce, odstawiamy na sitko do odsączenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, migdały i rozdrobnione orzechy.

Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dolewamy powoli olej ciągle miksując. Dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy dynię i mieszamy tylko do połączenia się składników.

Formę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Mascarpone łączymy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Po wstydzeniu ciasto kroimy na dwa blaty i przekładamy kremem. 
Bon Appétit!



Magnet - Where Happiness Lives