Muffinki jabłkowe z kruszonką!

2 października 2014
"Warm and windy, it was a hazy afternoon
the road is dusty but the rain will fall soon
we are tryin'[?] the valley from the sun till a moon
what will we be if we just latop in a room

so many challenges are putting you to the test
driving mile after mile you've no time to rest
hounded devotion are you never give no less
and everyday you're surrounded by stress"
Gentleman(feat. Alborosie), Journey To Jah



300g mąki
120g cukru
2 jajka
150g jogurtu naturalnego
100ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta soli
2 nieduże jabłka
Cynamon

kruszonka
100g mąki
40g cukru pudru
60g miękkiego masła


Do miski dajemy przesianą mąkę, cukier puder, mieszamy. Dodajemy miękkie masło. Za pomocą palców rozcieramy masło z mąką. Zagniatamy tak aby ciasto nie lepiło nam się w rękach, a następnie rozkruszamy w palcach na drobniejsze kawałki. Następnie wkładamy miskę do lodówki na czas dalszego przygotowywania.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, sól, mieszamy.
W drugiej misce mieszamy jajko, jogurt, olej, następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników.

Jabłko kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cynamonem. Mieszamy z masą, a następnie przekładamy do foremek na Muffinki. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy i dodatkowo możemy posypać cukrem pudrem.