Istna jesień na talerzu, ravioli z dynią, ciasteczkami amaretti i musztardą gruszkową!

13 października 2014
"Darling you're with me, always around me.
Only love, only love.
Darling I feel you, under my body.
Only love, only love.
Give me shelter, or show me heart
Come on love, come on love.
Watch me fall apart, watch me fall apart."
Ben Howard, Only Love



500g mąki
5 jajek

500g dyni (obranej)
5 ciasteczek amaretti
5 łyżeczek musztardy gruszkowej*
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
oliwa z oliwek
parmezan/grana padano



Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i zagniatamy na elastyczne miasto, jeśli składniki się nie łączą możemy dodać trochę wody.

Dynię kroimy na małe kawałeczki i smażymy na patelni, gdy będzie miękka, drobno siekamy. Ciasteczka amaretti kruszymy w palcach bardzo drobno. Do miseczki przekładamy dynię, dodajemy ciasteczka, musztardę z gruszki, sól, pieprz, łyżeczka oliwy z oliwek, drobno starty parmezan do smaku.

Ciasto wałkujemy bardzo cienko na podsypanym blacie mąką, układamy po łyżeczce nadzienia, nakładamy drugi kawałek ciasta i radełkiem rozcinamy na nie duże kwadraty - do tego można użyć także raviolery.

Gotujemy wodą z dodatkiem soli, na gotującą się wodę wrzucamy pierożki - delikatnie oczyszczając je pędzelkiem z nadmiary mąki - wyjmujemy jak tylko pojawią się na powierzchni wody. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy trochę oliwy z oliwek, oraz kilka listków szałwii. Ugotowane ravioli przekładamy łyżką cedzakową na patelnię i chwilę j podsmażamy. Podajemy odrazu! 


I to jest smaczny kawałek jesieni na talerzu..




* ja użyłam http://delduca.pl/product/musztardy/salsa-dolce-piccante-di-pere/