Ciasto z rabarbarem na jogurcie, czyli sezon na rabarbar rozpoczęty!

5 maja 2014
"W słońcu widoki nabierają uroku
Dziewczęta zmysłowe i piękne
Ciepły szmer zakłóca spokój
Rozjaśnia tajemnicze wnętrze
W słońcu twarze pogodniejsze
A w duszy nadziei więcej
Świerszcza świst przeszywa powietrze
Anioły czuwają jeszcze"
Farben Lehre, Anioły i Demony



340 g mąki
150g cukru
3 jaja
200 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder do posypania
3 łodygi rabarbaru


Rabarbar kroimy w nie dużą kostkę, i płuczemy, odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, proszkiem do pieczenia sodą i cukier. Następnie dodajemy jogurt, jaja, olej, ekstrakt i szybko mieszamy tylko do połączenia się składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę a na wierch układamy rabarbar, lekko go dociskając do ciasta. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach, po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.