"They called her Sunshine
The kind that everybody knows
Yeah, yeah, Sunshine
She finer than a painted rose
Yeah, yeah, Sunshine, yeah"
Aerosmith, Sunshine
2 piersi z kurczaka
4-5 suszonych pomidorów
10- 12 listów świeżej szałwii
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, sól morska, pieprz
garść pomidorków koktajlowych
Filet z kurczaka płuczemy pod zimną wodą, usuwamy błonki, robimy
nacięcia na górnej części mięsa. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Mięso
układamy w naoliwionym naczyniu
żaroodpornym, nacieramy mięso oliwą,
doprawiamy solą i pieprzem, w nacięcia
układamy na przemian szałwię i suszonego pomidora. Czosnek obieramy ze skórki i
zmiażdżymy dłonią, układamy obok kurczaka. Pomidorki kroimy na pół i układamy w
naczyniu. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, potem włączamy funkcję
grilla i grillujemy przez 10 minut.
Idealnie smakuje z frytkami z batatów i świeżą sałatą z oliwą.