Ciasto na maślance z rabarbarem

13 maja 2013
"When you try your best but you don't succeed 
When you get what you want but not what you need 
When you feel so tired but you can't sleep 
Stuck in reverse 
When the tears come streaming down your face 
When you lose something you can't replace 
When you love someone but it goes to waste 
Could it be worse?" 
Coldplay, Fix you


200 g cukru
220 g mąki
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukier waniliowy (16g)
500 g rabarbaru


Mąkę mieszamy z cukrem,proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać olej,maślankę,jajka i mieszamy dokładnie. Ciast wylewamy na blaszkę, na wierzch układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy płatkami migdałów oraz przyprawą karmel i wanilia (opcjonalnie). Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).