Ciasto na maślance z rabarbarem

13 maja 2013
"When you try your best but you don't succeed 
When you get what you want but not what you need 
When you feel so tired but you can't sleep 
Stuck in reverse 
When the tears come streaming down your face 
When you lose something you can't replace 
When you love someone but it goes to waste 
Could it be worse?" 
Coldplay, Fix you


200 g cukru
220 g mąki
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukier waniliowy (16g)
500 g rabarbaru


Mąkę mieszamy z cukrem,proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać olej,maślankę,jajka i mieszamy dokładnie. Ciast wylewamy na blaszkę, na wierzch układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy płatkami migdałów oraz przyprawą karmel i wanilia (opcjonalnie). Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).



16 komentarzy:

  1. Wszędzie króluje teraz rabarbar :) Czas w końcu coś z niego zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Placek na maslance pojawia sie u mnie dosc czesto - smakuje pysznie z kazdymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  3. W prostocie siła ;) takie ciasta sa najpyszniejsze !

    OdpowiedzUsuń
  4. jak pięknie się prezentuje:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tego przepisu nie znałam ale już zapisuję, bo fantastycznie wygląda to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je już dwa razy :)! Super!!! Dziękuję za przepis :)!

      Usuń
    2. to się bardzo cieszę, dziś też coś z rabarbarem będę robić tak więc zapraszam w niedługim czasie w odwiedziny ;)

      Usuń
  6. Muszę zrobić takie, choć niekoniecznie z rabarbarem, bo nie wiem kiedy go w końcu dostanę ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz to już chyba na każdym bazarku powinien być :)

      Usuń
  7. genialne zdjęcia i nawet tak podchodzi pod dietetyczne!:) świetne!:)

    OdpowiedzUsuń