Krem z zielonych szparagów z jajkiem w koszulce na grzance!

12 maja 2013
"Twój niewyraźny głos
Muska się po pięciolinii
Śmiejesz mi się w nos
Chcesz mnie obcyganić
Czujesz łatwy łup
Jesteś wszak sprytnym złodziejem
Nie rzucasz słów na wiatr
Dobrze wiesz, że już wieje.."
Strachy Na Lachy,Twoje oczy lubią mnie


2 pęczki zielonych szparagów
2 cebule
1-2 łodygi selera naciowego
por (biała część)
1,5-2 litry bulionu drobiowego
4 jajka
ciabatta/chelb do grzanek
sól morska,pieprz,masło,oliwa z oliwek

Zdrewniałe kawałki szparagów odcinamy, główki odcinamy i odkładamy na bok. Szparagi kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy,por i łodygi selera na kawałki, wszystko dusimy do miękkości na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone szparagi (główki nie!) i zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut, następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie wrzucamy główki szparagów, gotujemy do momentu aż główki szparagów będą miękkie.

Grzanka. Ciabattę lub chleb kroimy na małe kromki i rumienimy w tosterze, następnie delikatnie smarujemy masłem.

Jajka. W garnku gotujemy wodę, gdy będzie się gotować, wbijamy jajka tuż nad wodą, gotujemy 3 minuty. Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i...Do miseczki nalewamy zupę, układamy grzankę, a na grzankę jajko - solimy i posypujemy pieprzem i nacinamy nożem żółtko, i dodajemy krople oliwy.

Naprawdę warta uwagi zupa...Smacznego!

 Inspiracja Jamie Oliver

9 komentarzy:

  1. A jak apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli smakuje choć w połowie jak wygląda, to musi być dobre. Przyjemny tytuł na bloga, dawno nie słyszałam tej piosenki a mam z nią miłe wspomnienia:)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz na słowo, warto zrobić...a to jajko, istne szaleństwo dla podniebienia ;)

      A piosenka faktycznie, bardzo klimatyczna...:)

      Usuń
  3. jedna z moich ulubionych zup!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba powinno być z grzanką :) Krem aż sie prosi o zrobienie, a jako w koszulce lubię jako dodatek do śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, uwielbiam szparagi, dziś do pstrąga robiłam szparagi w szynce(,kuchnia lidla,), pychota :)

    OdpowiedzUsuń