"Twój niewyraźny głos
Muska się po pięciolinii
Śmiejesz mi się w nos
Chcesz mnie obcyganić
Czujesz łatwy łup
Jesteś wszak sprytnym złodziejem
Nie rzucasz słów na wiatr
Dobrze wiesz, że już wieje.."
Strachy Na Lachy,Twoje oczy lubią mnie
2 pęczki zielonych szparagów
2 cebule
1-2 łodygi selera naciowego
por (biała część)
1,5-2 litry bulionu drobiowego
4 jajka
ciabatta/chelb do grzanek
sól morska,pieprz,masło,oliwa z oliwek
Zdrewniałe kawałki szparagów odcinamy, główki odcinamy i odkładamy na bok. Szparagi kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy,por i łodygi selera na kawałki, wszystko dusimy do miękkości na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone szparagi (główki nie!) i zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut, następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie wrzucamy główki szparagów, gotujemy do momentu aż główki szparagów będą miękkie.
Grzanka. Ciabattę lub chleb kroimy na małe kromki i rumienimy w tosterze, następnie delikatnie smarujemy masłem.
Jajka. W garnku gotujemy wodę, gdy będzie się gotować, wbijamy jajka tuż nad wodą, gotujemy 3 minuty. Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i...Do miseczki nalewamy zupę, układamy grzankę, a na grzankę jajko - solimy i posypujemy pieprzem i nacinamy nożem żółtko, i dodajemy krople oliwy.
Naprawdę warta uwagi zupa...Smacznego!
Inspiracja Jamie Oliver