Ciasto jogurtowe z powidłami śliwkowymi

29 stycznia 2013
"Darling i'm killed, I'm in a puddle on the floor
Waiting for you to return, Oh what a thrill
Fascinations galore, How you tease, how you leave me to burn, It's so deadly my dear
The power of having you near"
Sheryl Crow, Tomorrow Never Dies



200 g mąki pszennej
150 g cukru
300 g jogurtu naturalnego (1 pełna szklanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
powidła śliwkowe

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, w między czasie małą formę wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy jajka, jogurt naturalny i olej. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do formy. Na cieście nakładamy duże kleksy powideł i końcem łyżeczki rozprowadzamy powidła w różne strony – tworząc wzorek. Pieczemy około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!



Sheryl Crow - Tomorrow Never Dies