"And all I can taste is this moment
And all I can breathe is your life
’cause sooner or later it’s over
I just don’t want to miss you tonight"
Goo Goo Dolls, Iris
120 g mąki pszennej
120 g margaryny
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-4 łyżki kakao
2 jajka
filiżanka mocnej kawy
amaretto
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz jedną dużą łyżką kakao. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajka, po każdym dodaniu miksując całość do połączenia się składników. Stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy łyżką. Układamy masę w papilotkach i pieczemy przez ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – do tzw suchego patyczka. Następnie wyjmujemy i studzimy. Parzymy mocną kawę, gdy przestygnie wlewamy po 1 łyżce kawy na wystudzony muffinki, następnie w taki sam sposób dodajemy likier amaretto. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem pudrem i 2 łyżkami amaretto. Tak przygotowanym kremem smarujemy muffinki i posypujemy kakao. Smacznego! :)