200 g mąki pszennej
170 g masła/margaryny
100 g cukru
4 jaka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 puszka ananasów
wiśnie kandyzowane (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Ananasa odsączyć z zalewy (nie wylewać!), ułożyć w tortownicy blisko siebie, w wolne miejsce ułożyć wiśnie. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, całość wymieszać. Jajka z 5-6 łyżkami syropu z ananasa i ekstraktem z wanilii zmiksować na jednolitą masę. Do masy jajecznej dodać miękkie masło, oraz mąkę, wszystko delikatnie zmiksować na gładką masę. Masę wlać do tortownicy, wyrównać. Pieczemy koło 25 minut, do tzw suchego patyczka, czas pieczenia może być dłuższy. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić a następnie przykryć formę talerzem, odwrócić formę dnem do góry, zdjąć delikatnie papier i gotowe! Smacznego!