Kurczak z pieczarkami w śmietance

3 grudnia 2012
"And they say that a hero can save us. 
I'm not gonna stand here and wait. 
I'll hold onto the wings of the eagles. 
Watch as we all fly away."
-Nickelback, Hero





Składniki
4 piersi z kurczaka
1 mała cebula
500 g pieczarek
1 opakowanie śmietanki 12%
sól, pieprz, curry, masło, oliwa z oliwek


Pieczarki kroimy na cienki plasterki, podsmażamy na maśle z cebulką na jasny kolor, nie mogą być czarne. Odkładamy. Piersi z kurczaka ubijamy lekko, i oprószamy solą, pieprzem i curry. Smażymy z obu stron na oliwie z oliwek. Gdy piersi już będą usmażone dodajmy pieczarki, i wlewamy śmietanę. Całość dusimy razem przez chwilę. Podajemy z dodatkiem drobno startego parmezanu i świeżą pietruszką.

P.S Do tego podałam ziemniaczane puree (ziemniaki ugowane do miękkości, ubite z masłem, solą morską i łyżką śmietany)