Crumble ze śliwkami z kruszonką

30 września 2012
"Jeśli a oznacza szczęście, to a=x+y+z, gdzie x - praca, y - rozrywki, z - umiejętność trzymania języka za zębami."
 - Albert Einstein


Składniki
20 śliwek
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki mąki
4 łyżki musli
4-5 orzechów włoskich
70 g masła
½ łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki brązowego cukru



Śliwki myjemy i przepoławiamy na pół, usuwając pestkę.  Resztę składników mieszamy w jednej misce, zagniatając rękami. Śliwki układamy w  naczyniu żaroodpornym ciasno obok siebie, całość posypujemy przygotowaną kruszonką, dokładnie przykrywając śliwki. Całość zapiekamy 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać jeszcze ciepłe, można podawać z kulką waniliowych lodów!



2 komentarze:

  1. Mam śliwki, mam otręby :) chyba zrobię coś podobnego na jutrzejsze śniadanie, dzięki za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałości! Crumble ze sliwkami...mhm...uwielbiam, a twoje wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń