Viva la bella Italia! Viva la pizza!
Ciasto
3/4 szklanki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Dodatki
szpinak
szpinak
pieczarki
sos pomidorowy
papryka
oliwki
boczek
cebula
ser żółty
suszona bazylia
świeże listki bazylii
Na poczatku robimy rozczyn z drożdży: do ciepłej wody (nie gorącej) dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą, zostawić na 5 minut (drożdże będą się pięknie pienić).
Do dużej miski przesiewamy mąkę, pośrodku robimy wgłębienie. Stopniowo wlewamy rozpuszczone drożdże mieszając łyżką. Dodajemy oliwę, mieszamy wszystko łyżką.
Gdy składniki z grubsza się połączą ze sobą, to wyjmujemy ciasto na stolnicę i energicznie je zagniatamy. Dodajemy sól i wyrabiamy przez 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i nie powinno kleić się nam do rąk. Formujemy kulę z ciasta,smarujemy ją oliwą i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości. Na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze chwilę. Następnie wałkujemy na wielkości jakie chcemy, albo dużą pizze albo takie małe.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C.
Rozkładamy dodatki na naszej pizzy, układamy na blaszcze wyłożonej papierem lub wysmarowanej oliwą. Pieczemy około 12 minut, aż brzegi będą złote. Na chwilę przed koniec układamy ser, aby był ciągnący i nie spieczony. Po wyjęciu posypują suszoną bazylią i układam świeże listki bazylii. Smacznego!