Tarteletki cytrynowe na cieście rozmarynowym

28 czerwca 2012
Cytryna, cytryna, cytryna! 




Kruchy spód
250 g mąki pszennej
100 g masła/margaryny
2 jajka
7 łyżek cukru pudru
szczypta soli
świeży rozmaryn




Zaczynamy od posiekania drobno rozmarynu, mniej więcej dwie łyżeczki. Następnie wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i energicznie wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozmaryn i zagniatamy. Robimy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i do lodówki na 2 godziny.



Nadzienie
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 żółtka
3 duże cytryny
3 łyżki cukru

Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy jogurt, jajka, żółtka i na końcu cukier. Całość mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Foremki do tarty wylepiamy ciastem i pieczemy 10 minut. Następnie studzimy ciasto, i wlewamy nadzienie. Całość zapiekamy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.