"Dostrzegłem moich prawdziwych bogów...
bogów większości z ludzi - jedzenie i picie,
bezpieczeństwo w konformizmie. Popiół."
bogów większości z ludzi - jedzenie i picie,
bezpieczeństwo w konformizmie. Popiół."
- Anne Rice, Wywiad z wampirem
Bułeczki
2 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego/roztopionego masła
12 g świeżych drożdży
Kruszonkę
pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
60 g roztopionego masła
Dodatki
truskawki
1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek
bułka tarta
Na samym początku przygotowujemy rozczyn z drożdży. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, jajko, żółtko. Następnie dodajemy przesianą mąkę razem z drożdżami,potem masło i sól. Wyrabiamy ciasto; na gładkie i nie klejące. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy na okrągłe bułeczki, kładziemy do blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i łączymy do uzyskania grudek.
Wyrośnięte bułeczki posypujemy lekko mąką i dnem szklanki robimy wgłębienia, mocno dociskając, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Do każdego wgłębienia sypiemy trochę bułki tartej i wkładamy całe truskawki. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką- ścierając na grubej tarce. Pieczemy w 190 C przez ok. 20 min. do złotego koloru. Po wyjęciu posypujemy lekko cukrem pudrem i odstawiamy do wystudzenia.