"And it feels like summer
And it feels like summer
Feels like summer
And it feels like summer, oh"
Samuel Jack, Feels Like Summer
/Przepis na 2 porcje/
250g ulubionego makaronu
150g pomidorków koktajlowych
4-5 filecików anchois
1 łyżeczka kaparów
2-3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka płatków chili
sól w płatkach, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
świeże listki bazylii
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki czosnek, chwilę przesmażamy. Fileciki anchois delikatnie rozcieramy w moździerzy na pastę, wrzucamy na patelnię i całość posypujemy płatkami chili. Dodajemy kapary.
Mieszamy i ponownie przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość dusimy na średnim ogniu, mniej więcej tyle czasu ile będzie gotować się makaron.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Do sosu pomidorowego wlewamy 2-3 łyżki wody spod makaronu i dodajemy makaron na patelnię z pomidorkami. Mieszamy.
Przekładamy na talerz, posypujemy płatkami soli, pieprzem oraz układamy listki bazylii. Można jeszcze posypać płatkami chili!