"Dla mnie jedzenie to nie tylko zaspokojenie podstawowej potrzeby, dbanie o siebie, moda czy ładne zdjęcia. To też chwile, spotkania z ludźmi, ich zwyczajami, osobistymi historiami, pretekst do wielu rozmów i licznych znajomości, bo przecież jedzenie to coś co łączy Nas wszystkich"
„Siga, Siga – Smak Grecji na Twoim talerzu” to druga książka Sabiny „Głodne kawałki”. Pierwsza książka „Mąka i woda” jest jedną z moich lubionych, bardzo często z niej korzystam i każdemu szczerze polecam.
Nowa książka jest skupiona na kuchni greckiej – dla mnie zbiór przepisów w tej książce to esencja Grecji. Jest dużo warzyw, jest kolorowo, jest różnorodnie. „Siga, Siga” to nic innego jak spokojne życie, bez pośpiechu i taka jest właśnie grecka kuchnia.
Należy się delektować smakiem, aromatem i zapachem każdej potrawy.Książka to zbiór 80 przepisów, są tutaj pomysły na szybkie obiady jak i na wielodaniowe kolacje, na które powinniśmy zaprosić Naszych przyjaciół i cieszyć się z Nimi jedzeniem. W końcu nic nie zbliża tak jak dobra kuchnia. Poza tym kto nie lubi biesiadować przy suto zastawionym stole?
W poradniku znajdziemy rozdziały poświęcone przystawką, przekąską daniom głównym (dania z ryb i owoców morza, makarony, dania jednogarnkowe) deserom i pieczywie. Jest przepis na chałkę ze skórką pomarańczową i kawałkami gorzkiej czekolady– którą już zrobiłam i jest bardzo przyjemna. Udało mi się ze starszą córką zrobić precelki z sezamem - kuluri. Miękkie, puszyste idealne na przekąskę na drugie śniadanie. Przepis odwzorowałam i wszystko wyszło idealnie, przepisy Sabiny są naprawdę świetnie opracowane i dopracowane.
Sabina nie tylko daje Wam książkę pełną przepisów, ale inspiruje i opowiada ciekawe greckie historie. Greckie slow life jest w zasięgu każdego.
Książkę zamówicie w internetowej księgarni Tania Książka - dział kulinariów jest naprawdę ciekawie zaopatrzony. Dziękuję za książkę!