Pankejki na kefirze ze skórką z cytryny

9 stycznia 2022



"Spędź ze mną trochę czasu proszę
Jeszcze trochę
Będę pokorna
Wszystko zniosę
Wszystko zniosę
Nawet się z drobnych małych rzeczy będę cieszyć
I w końcu zacznę ci wierzyć"
Kaśka Sochacka, Spędź ze mną trochę czasu jeszcze  wierzyć


250g mąki
400g kefiru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny

W misce łączymy kefir z jajkiem, następie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki. Masa będzie dość gęsta. Na sam koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i szybko mieszamy.

Nakładamy porcję ciasta - około 2 łyżki na jeden placek - na rozgrzaną patelnie, smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi owocami, syropem klonowy, jogurtem czy cukrem pudrem. Wszystko tutaj pasuje :)