"Do tamtych dni i nocy, uśmiecham się do snu.
Do rozmów o północy, bez ważenia słów.
Do naszych chwil, co wczoraj pięknym były tłem,
Do życia co odeszło, wyblakło tak jak sen... Sen..."
Natalia Świerczyńska, O północy
/Przepis na około 8 pankejków/
150g mąki
200ml maślanki
25g cukru
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200ml maślanki
25g cukru
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy jajka z maślankę, dokładnie roztrzepując, następnie dodajemy olej.
Suche składniki łączymy z mokrymi i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na około 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Patelnie delikatnie smarujemy tłuszczem, nakładamy porcję ciasta i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony na złoto, na nie wielkim ogniu.
Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami np. owoce, jogurt, cukier puder. Świetnie też smakują zimne.