Puszyste pancakes na maślance

16 lutego 2021


"Do tamtych dni i nocy, uśmiecham się do snu.
Do rozmów o północy, bez ważenia słów.

Do naszych chwil, co wczoraj pięknym były tłem,
Do życia co odeszło, wyblakło tak jak sen... Sen..."
Natalia Świerczyńska, O północy 

/Przepis na około 8 pankejków/
150g mąki
200ml maślanki
25g cukru
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy jajka z maślankę, dokładnie roztrzepując, następnie dodajemy olej. 

Suche składniki łączymy z mokrymi i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na około 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.

Patelnie delikatnie smarujemy  tłuszczem, nakładamy porcję ciasta i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony na złoto, na nie wielkim ogniu.

Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami np. owoce, jogurt, cukier puder. Świetnie też smakują zimne.