"Słowo "prep" pochodzi od angielskiego "prepare' (przygotowywać), z kolei określenie "prepper" oznacza osobę, która robi zapasy na ciężkie czasy. Przyrządzanie jedzenia z wyprzedzeniem nie jest czymś nowym, ludzie zajmują się tym od wieków i nie dotyczy to tylko kuchni restauracyjnych - ta technika sprawdza się także w domu. Możemy zorganizować jednego dnia wielkie gotowanie, co jest rozsądnym podejściem. gdyż pozwala oszczędzić czas, energię i wodę".
Wege kuchnia na dobre zadomowiła się u mnie - roślinne posiłki zdecydowanie przeważają w naszym domu. Tym bardziej ucieszyła mnie kolejna książka jaką Wam pokażę - jest to "Prep - zaplanuj wege tydzień" autorstwa Ylva Bergqvist.
O co chodzi w tej książce? O jak najlepsze zagospodarowanie Naszego czasu, nie tracąc przy tym na jakości jedzenia jakie spożywamy. Wiadomo, że dieta powinna być urozmaicona, bogata w dobrej jakości produkty, które przemienimy na pełnowartościowe posiłki. Czy jest to możliwe? Tak! I właśnie o tym jest poradnik Ylva.
Autorka pokazuje, że możemy jeść pełnowartościowe jedzenie, przy tym mając pracę na pełen etat, porządki domowe, dzieci a także mieć czas na swoje przyjemności. Kwestia dobrej organizacji i planowania.
Jak to zorganizować? W jeden dzień w tygodniu poświęcamy więcej czasu na gotowanie i mamy przygotowane bazy na nadchodzący tydzień. I tak np. przygotowujemy duży gar sosu pomidorowego, który stanie się Naszą bazą do obiadów na cały tydzień. Sos pomidorowy cały tydzień, brzmi nudno? Ale tak nie jest, bo dzięki tej bazie zjemy m.in: makaron z bakłażanem, kaparami i burratą, melanzane z tahiną z dodatkiem sałatki z granatem, awokado zapiekane z soczewicą z dodatkiem
Książka podzielona jest na 13 rozdziałów, a jeden od drugiego jest coraz bardziej zachęcający. Posiłki są nie tylko dobrze zbilansowane, ale pięknie prezentują się na talerzu (tęcza kolorów).
Warto wspomnieć, że dania podane w książce są ciekawe, nieźle skomponowane i powinny zasmakować nie tylko roślinożercą. Każdą wege opcję możesz zamienić na wegańską, a dodatkowo przy każdym przepisie znajdziesz "dobrą radę". Potrawy są proste w przygotowaniu oraz co też istotne nie nadwyrężą naszego domowego budżetu, gdyż większość produktów jest łatwo dostępna.
Menu jest przygotowane tak, że nie marnujemy jedzenia -przy każdym przepisie mamy podaną ilość bazy, a przy docelowych przepisach ilość porcji - zazwyczaj są to cztery porcje. Zdjęcia w książce są przy każdym przepisie i coś przepiękne!
Książka "Prep - zaplanuj wege tydzień" sprawdzi się idealnie dla osób, które lubią mieć wszystko dobrze zorganizowane, zaplanowane i nie lubią monotonii jeśli chodzi o posiłki, ale będzie też idealna dla osób takich jak ja, które lubią eksperymenty w kuchni i lubią próbować nowych smaków. Książka to baza inspiracji z kuchni całego świata, tak więc w każdy dzień lub tydzień możemy spróbować nowej kuchni.
Jeśli szukacie innych książek kulinarnych, to zaglądajcie koniecznie do działu poradników Taniej Książki, gdzie dostaniecie między innymi tą pozycję jak i wiele innych, ułatwiających gotowanie.