"I swear it is true
The past isn’t dead
It’s alive, it is happening
In the back of my head
No future, no past
No laws of time
Can undo what is happening
When I close my eyes
And with the stars and the moon
I woke up in the night"
Agnes Obel, It’s Happening Again
/Przepis na około 30-40 placków, w zależności od wielkości patelni i grubości placków jakie lubimy/
280g mąki pszennej
50g cukru
4 jajka
750ml mleka (krowie, roślinne)
25g masła
25ml wody z kwiatów pomarańczy
50g cukru
4 jajka
750ml mleka (krowie, roślinne)
25g masła
25ml wody z kwiatów pomarańczy
Masło rozpuszczamy i ostudzamy. W misie blendera kielichowego umieszczamy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy roztopione masło (możemy również wszystko wymieszać zarówno mikserem jak i ręcznie). Ważne, aby ciasto było idealnie gładkie, bez grudek.
Odstawiamy na całą noc do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Smażymy na złoto.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Smażymy na złoto.
Naleśniki przez dodatek masła i wody z kwiatów pomarańczy smakują i pachną obłędnie!