Maślane naleśniki z wodą z kwiatów pomarańczy

23 lutego 2021

"I swear it is true 
The past isn’t dead 
It’s alive, it is happening 
In the back of my head 
No future, no past 
No laws of time 
Can undo what is happening 
When I close my eyes 
And with the stars and the moon 
I woke up in the night"
Agnes Obel, It’s Happening Again

 
/Przepis na około 30-40 placków, w zależności od wielkości patelni i grubości placków jakie lubimy/ 

280g mąki pszennej
50g cukru
4 jajka
750ml mleka (krowie, roślinne)
25g masła
25ml wody z kwiatów pomarańczy

Masło rozpuszczamy i ostudzamy. W misie blendera kielichowego umieszczamy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy. 

Na sam koniec dodajemy roztopione masło (możemy również wszystko wymieszać zarówno mikserem jak i ręcznie). Ważne, aby ciasto było idealnie gładkie, bez grudek.

Odstawiamy na całą noc do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Smażymy na złoto.

Naleśniki przez dodatek masła i wody z kwiatów pomarańczy smakują i pachną obłędnie!