Wiesz ze jesteś wszytki, co mam
ale może też i ja jesteś wszystkim czego chcesz
wszystkim czego chcesz
wszystkim czego chcesz
Powiesz tylko słowo i wiesz
i zostawię to co mam
ale może też o i ty oddasz wszystko mi
oddasz wszystko mi
Paweł Domagała, Wracaj
Przepis White Plate
550g mąki pszennej
330 mleka
70g masła
7g suszonych drożdży
50g cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
Do posypania: mak, domowa kruszonka, cukier, płatki migdałów - pełna dowolność
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli, mieszamy. Rozpuszczamy masło.
Mleko podgrzewamy, tak aby było ciepłe, dodajemy do niego cukier oraz drożdże, odkładamy na około 10-15 minut, tak aby zaczęły pracować. Po tym czasie łączymy z rozpuszczonym masłem.
Mleko z masłem wlewamy do mąki, łączymy. Wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej 1-2 godziny
Po tym czasie, dzielimy ciasto na dwie części. Każdą cześć dzielimy na trzy lub cztery kulki, w zależności jak będziemy zaplatać chałkę. U mnie pleciona jest na trzy. Zaplatamy warkocz, końce podkładamy pod spód.
Chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką.
Odstawiamy na około 30 minut, aby ponownie rosły.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajko mieszamy z łyżką wodę i smarujemy nim jajko. Posypujemy dodatkami wedle uznania, dziś u mnie wyjątkowo mak.
Pieczemy przez około 20-25 minut, na złoto.