Krem z pieczonego batata z mleczkiem kokosowym

2 grudnia 2017



#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski


600g batatów
400ml mleczka koksowego (1 puszka)
150ml wody
1 duża papryczka chilii
szczypta soli
2-3 łyżki oleju rzepakowego (www.olejkonwenanse.pl)

Bataty porządnie szorujemy, następnie dokładnie nacieramy olejem, posypujemy solą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wymyjemy z piekarnika, i pozostawiamy do wystudzenia.

W garnku na małej ilości oleju podsmażamy drobno posiekaną papryczkę chili.
Gdy bataty będą wystudzone, kroimy na pół i wyciągamy środek, przekładamy do garnka. Dodajemy mleczko kokosowe, szczyptę soli oraz wodę, zagotowujemy.

Podajemy np. z podprażonymi ulubionymi ziarnami lub podsmażaną szynką serrano.



Zupa bierze udział w konkursie
#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Zupa bierze udział w akcji
Kuchnia tajska 2017