Niedziela z Jamie Olivier! Dziś zjemy śniadanie w stylu amerykańskim. Puchate placuszki, usmażone na złoto. Koniecznie polewamy je syropem klonowym i podajemy z ulubionymi dodatkami. U Nas był to banan, dżem malinowy i cukier puder. Do tego szklaneczka ulubionego owocowego smoothie i śniadanie gotowe. Pamiętaj, śniadania niedzielne są najlepsze! Enjoy!
#soulgotujezjamieolivier
Przepis Jamie Olivier
/2 porcje/
115g mąki
3 jajka
140ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
olej kokosowy
do podania np; banan, syrop klonowy, ulubiony dżem, sos czekoladowy, cukier puder
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka i mleko. Dokładnie mieszamy tak aby powstała masa była gładka i bez grudek. Delikatnie łączymy z pianą z białek.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego, z ciasta formujemy na patelni małe placuszki, lub jeśli mamy patelnię na placki wlewamy odpowiednią ilość ciasta. Smażymy z obu stron po 2-3 minuty na złoto. Podajemy od razu! Smacznego!