Pikantna zupa tajska Tom Yum z kurczakiem!

28 listopada 2017


"We built our home out on the slopes
Pompeii beneath, she lay above
How she haunted our home
How she haunted our home

You were a god in my eyes
Above the clouds, above the skies
You were a god in my eyes
You were a god"
Bear's Den, Pompeii

Dziś mam dla Was niezwykle aromatyczną zupę tajską Tom Yum z kurczakiem, całość została przygotowana na oleju Wielkopolskim. Bulion doprawiony mlekiem kokosowym, limonką i pastą to idealne danie na te chłodne dni, które do Nas teraz zawitały.

#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski

2 piersi z kurczaka
50g pasty Tom Yum
400ml mleka kokosowego (1 puszka)
2 pomidory
3-4 cm świeżego imbiru
300ml wody
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2-3 ostre papryczki
4 liście Kaffiru
10g brązowego cukru
5-6 grzybów Shiitake
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju Wielkopolskiego (www.olejkonwenanse.pl)
sok z połówki limonki

Grzyby namaczamy we wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kroimy na pół.
Na woku rozgrzewamy olej. Dodajemy kolejno, drobno posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili oraz imbir. Całość przesmażamy (ah, co za zapach 💗). Następnie dodajemy pokrojonego w średniej wielkości kostkę. Gdy kurczak będzie już usmażony, zalewamy go wodą. Dodajemy pokrojoną trawę cytrynową, liście Kaffiru,grzyby. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier, sok z limonki oraz pastę Tom Yum. Po chwili dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Doprawiamy sosem rybnym. Gotujemy około 5- 10 minut na średnim ogniu. Podajemy z kolendrą.



Zupa bierze udział w konkursie
#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim


Zupa bierze udział w akcji
Kuchnia tajska 2017