Niedziela z Jamie Oliver! Makaron z anchois w sosie pomidorowym

26 listopada 2017



Niedziela z Jamie Olivier. Przenosimy się razem z Jamie do włoskiego raju. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki, czyli "Włoska wyprawa Jamiego". Książka jest wspaniała, liczne bardzo apetyczne zdjęcia, masa przepisów do wypróbowania, a przede wszystkim jest poświęcona tylko włoskiej kuchni! Kocham! Dziś mam dla Was makaron, ale nie byle jaki. Sos to połączenie słonych filecików anchois z dodatkiem suszonych owoców i to mocno podlane czerwonym winem,a do tego co dla mnie było nowością całość na koniec hojnie obsypana zrumienioną bułką tartą. Makaron szybki do wykonania i bardzo dobry. Enjoy!

#soulgotujezjamieolivier


Przepis Jamie Olivier

/2 porcje/
12 filecików anchois
4 ząbki czosnku
50g orzeszków pinii
20g żurawiny (w oryginale rodzynki)
150ml czerwonego wina
3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
50g bułki tartej
250g makaronu spaghetti
oliwa z oliwek

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy orzeszki, żurawinę, anchois i smażymy przez 2-3 minuty.

Dodajemy pomidory z puszki, wino i dokładnie mieszamy. Dusimy przez około 5 minut, do momentu aż sos zacznie robić się gesty. Jeśli uznamy,że sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze trochę wina.

W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją obsługi. Na suchej patelni prażymy bułkę tartą na złoto, gdy jest już złota ściągamy z ognia i przekładamy na talerz.

Ugotowany makaron mieszamy z pomidorowym sosem. Układamy makaron na talerz i hojnie posypujemy bułką tartą. Podajemy od razu!