Pigwówka

24 listopada 2017

"City of stars
Are you shining just for me?
City of stars
There's so much that I can't see
Who knows?
I felt it from the first embrace I shared with you
That now our dreams
They've finally come true

City of stars
Just one thing everybody wants
There in the bars"
Gavin James, City Of Stars


1 kg dojrzałych owoców pigwy
1l spirytusu
0,5kg cukru
sok z 1 cytryny


Owoce dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki.
Układamy owoce w dużym słoju, przekładając je cukrem. Słój zakręcamy i odstawiamy na około 14 dni w ciemne miejsce, raz na kilka dni potrząsając słojem.

Po tym czasie zalewamy spirytusem, odstawiamy an minimum 1 miesiąc. Im dłużej nalewka stoi z owocami będzie bardziej aromatyczna.

Po odleżeniu, przelewamy nalewkę przez sitko wyłożone gazą, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce.