Krem z dyni z czerwonym curry i mlekiem kokosowym

2 listopada 2017

"Look back
To when midnights broke their sleep
Awake in our memories
Of when we would make believe
Collide
Colors of the masquerade
Watch as they fall away
Faceless under faces made"
Vallis Alps, Young

500g dyni
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
200ml buliony warzywnego
400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
1 łyżka czerwonej pasty curry
olej kokosowy

Dynię obrać ze skory i pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej koksowy, wrzucamy cebulę, czosnek, papryczkę, chwilę przesmażamy, następnie dodajemy dynię. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy bulionem i dodajemy mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 20 minut, do momentu aż dynia będzie miękka. Dodajemy pastę z curry, mieszamy, a następnie ściągamy z ognia. Chwilę studzimy i miksujemy na gładki krem.

Wg mnie nie potrzeba ani soli ani pieprzu.