Jajka zapiekane z szpinakiem i włoską szynką

17 października 2017

"You should know better
You should know

Boy, you should know better
I did nothing wrong
The way to behave
The way to usually feel inside
I forgot, I forgot

You should know


But boy, you should know better
To search for what you lost
In the canyon between
The burn, you were and forgot I was"
Jack Garratt, Boy You Should 



/2 porcje/
200g świeżego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
4 plasterki szynki włoskiej
150ml jogurtu naturalnego
25g grana padano
4 jajka
oliwa z oliwek
sól, świezo mielony pieprz
gałka muszkatałowa
ulubione zioła, kawałek masła


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony na cienkie plasterki, następnie dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż liście zwiędną, doprawiamy gałką. Odstawiamy z ognia.

Jajka miksujemy z jogurtem, dodajemy drobno starty ser, doprawiamy solą i pieprzem.

Foremki (śr.około 8 cm, jeśli mamy mniejsze robimy mniejsze porcje i wbijamy po 1 jajku) smarujemy delikatnie masłem, układamy szynkę, następnie dajemy szpinak. Zalewamy masą jajeczną. Na koniec wbijamy po dwa jajka. Posypujemy solą i pieprzem.

Kokilki wsadzamy do nagrzanego do 190 stopni, zapiekamy około 10-12 minut.

Po upieczeniu możemy posypać płatkami chilii, świeżymi ziołami, szczypiorkiem. Podajemy z chlebem lub pitą.