Chlebek dyniowo-bananowy

22 października 2017



"When we were young,
We were the ones
The kings and queens,
Oh yeah we ruled the world
We smoked cigarettes
Man no regrets
Wish I could relive
Every single word

We've taken different paths
And travelled different roads
I know we'll always end up
On the same one when we're old
And when you're in the trenches
And you're under fire i will cover you"
Kodaline, Brother


150g pieczonej dyni
200g płatków owsianych
220g mąki jagalnej
200g mąki pszennej
120g cukru brązowego
50g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
50g masła
100g miodu
2 jajka
1 duży banan
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu

W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, proszek do pieczenia  cynamon.

Olej kokosowy i masło rozpuszczamy rozpuszczamy, dodajemy miód, jajka, wszystko dokładnie miksujemy.

Banan i dynię blendujemy na gładką masę, dodajemy masę jajeczną. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy suche składniki stopniowo o delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się.

Masę przelewamy do foremki (8cm x 26) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Smakuje świetnie z dżemem, masłem orzechowym.


Inspiracja Kwestia Smaku